Které mléko je zdravější: kravské nebo rostlinné mléko

Foto: z otevřených zdrojů

Hlavním problémem rostlinného mléka je jeho složení, které je mnohem horší než u konvenčního mléka.

V roce 2025 se trend „rostlinných mlék“ – mandlové mléko, sójové mléko, banánové mléko – stal mezi mladými lidmi ještě populárnějším. Jsou však tyto nápoje skutečně užitečné a mohou nahradit běžné mléko? Odborník na výživu, profesor Oleg Švec, v rozhovoru pro RBC-Ukrajina vysvětlil, proč je třeba být s těmito náhražkami opatrný a jak bezpečně konzumovat mléčné výrobky i v případě intolerance laktózy.

Je rostlinné mléko „cukrová bomba“?

Hlavním problémem rostlinného mléka je jeho složení, které je mnohem horší než u běžného mléka.

Zaprvé má často vysoký obsah cukru, což nezapadá do konceptu zdravé výživy. Za druhé, a to je klíčové: neobsahuje zdravé bílkoviny, které se nacházejí v kravském nebo kozím mléce.

„Rostlinné mléko není dobré. Za prvé proto, že to není mléko. Je to sbírka náhodných ingrediencí. Má spoustu cukru, ale nemá zdravé bílkoviny, které má kravské nebo kozí mléko,“ upozorňuje odbornice na výživu.

Tím ale výčet ztrát nekončí. Rostlinné alternativy mají nedostatek řady dalších důležitých složek, zejména cholinu, vitaminu B12, draslíku a vápníku. Tyto vitaminy a minerály jsou klíčové pro nervový systém a pevnost kostí a jejich absence ve stravě může mít dlouhodobé negativní důsledky.

Podle lékaře jsou tedy „rostlinné alternativy z hlediska výživy výrazně horší než kravské mléko a další zakysané mléčné výrobky“.

Laktózová intolerance je mýtus sociálních médií

Velká část humbuku kolem rostlinného mléka je způsobena obavami z intolerance laktózy.

„Téma intolerance laktózy se do jisté míry „rozjelo“ prostřednictvím sociálních médií. V důsledku toho se kolem tohoto tématu zvedl nezdravý humbuk. A zasáhlo to zejména určité věkové skupiny – mladé lidi a mladé dospělé, kteří jsou nejaktivnějšími uživateli sociálních sítí,“ říká lékař.

Proto si dnes mladí lidé objednávají kávu s mandlovým nebo banánovým mlékem, protože si myslí, že kravské mléko je a priori škodlivé. Fakta však hovoří jinak.

Podle odborníka na výživu je úplná intolerance laktózy u dospělých maximálně 15 %. A u dětí se téměř nevyskytuje. Diagnóza by neměla být stanovena pouze na základě výsledků genetických testů, které se nyní staly módními.

Praktické rady pro osoby s nesnášenlivostí laktózy

Lidé, kteří mají potíže s trávením mléčných výrobků, by měli jejich příjem jednorázově omezit, ale neměli by se jich zcela vzdát.

Profesor Shvets uvádí jednoduchou, ale účinnou radu: tito lidé by se měli snažit vypít méně než sklenici mléka najednou. Ve většině případů (asi v 90 %) se tak vyhnou jakýmkoli negativním příznakům. Díky tomu je možné i nadále získávat potřebné bílkoviny, vápník a další mikroživiny, které jsou nezbytné pro zdravou výživu.

Lékař tedy shrnuje, že nemá smysl přecházet na rostlinné alternativy, protože mají výrazně horší složení. Lepší je najít si bezpečnou konzumaci kravského nebo kozího mléka a zakysaných mléčných výrobků, které mají silný probiotický potenciál a jsou základem kvalitního zdravého životního stylu.

Share to friends
Rating
( No ratings yet )
Užitečné tipy a triky pro každodenní život