Foto: z otevřených zdrojů
Odborník na výživu pojmenoval konkrétní množství chleba, které by měl dospělý člověk zkonzumovat s ohledem na přítomnost dalších potravin ve stravě.
Proč lidé jedí mnohem více bílého chleba než ovesné kaše a je nutné ho z jídelníčku zcela vyloučit? Odborník na výživu, kandidát lékařských věd Oleg Švec v rozhovoru pro RBC-Ukrajina vyvrátil mýty o nejoblíbenějším výrobku a pojmenoval „bezpečnou“ denní normu.
Měli bychom se vzdát chleba?
Shvets poznamenal, že úplné vynechání chleba ve vyvážené stravě není nutné.
„O úplném odmítnutí chleba nemůže být řeč. Vyvážená strava počítá s využitím všech kategorií zdravých potravin v určitém množství. A to už jsou omezení,“ poznamenal lékař.
Zdůraznil, že chléb je pro ukrajinskou kuchyni chutným a tradičním produktem, ale jeho konzumace by měla být uvědomělá a umírněná.
Jaká je denní dávka chleba
Odborník na výživu uvedl konkrétní množství chleba, které by měl dospělý člověk zkonzumovat, s ohledem na přítomnost dalších potravin ve stravě.
„V průměru byste měli denně zkonzumovat 100-150 gramů chleba. Zejména pokud vezmeme v úvahu, že lidé konzumují i jiné obilné výrobky, jako jsou kaše nebo těstoviny,“ uvedl odborník.
Dodal, že takové střídání potravin je nezbytné, aby tělo získalo potřebné množství živin z co nejužitečnějších zdrojů.
„Takové střídání je nutné proto, aby se uzavřela potřeba určité skupiny potravin na úkor nejužitečnějších alternativ,“ dodal.
Jak vybrat nejlepší druh chleba
Při výběru chleba se zaměřte především na dva ukazatele. Za prvé, říká Shvets, „je třeba se zaměřit na obsah soli v chlebu“. Ten by měl být uveden na etiketě výrobku. A podle toho byste měli vybírat chléb, který obsahuje co nejméně soli. Také chléb by měl obsahovat dostatečné množství vlákniny.
„Jedná se o chléb z hrubé mouky první a lépe – druhé jakosti,“ řekl Švec.
Odborník na výživu také doporučil věnovat pozornost dalším složkám, které zvyšují prospěšnost výrobku.
„Dobrou volbou je chléb s přídavkem otrub, semínek, ořechů,“ shrnula nutriční specialistka.