Foto: z otevřených zdrojů
Než začnete vařit, je důležité správně vybrat samotnou červenou řepu.
Často se stává, že červená řepa po uvaření ztrácí svou lákavou barvu, stává se vybledlou a nevábnou. Jak tedy správně uvařit červenou řepu, aby zůstala jasně červená, zachovala si maximum prospěšných látek a lahodila oku? Společnost RBC-Ukrajina nám prozradí tajné tipy na barvu červené řepy.
Proč řepa během vaření ztrácí barvu?
Hlavní příčinou ztráty barvy je rozklad pigmentu betacyaninu, který dodává řepě charakteristický červený odstín, při působení tepla a vody. K tomu dochází postupně: čím déle je řepa během tepelné úpravy ve vodě, tím více pigmentu se vyplavuje a ničí. Aby se tomu zabránilo, je třeba vytvořit podmínky, které pigment stabilizují a minimalizují jeho kontakt s velkým množstvím vody.
Pravidla pro výběr červené řepy pro dokonalé výsledky
Než začnete vařit, je důležité správně vybrat samotnou červenou řepu. Vybírejte středně velké plody o průměru asi 5-8 cm. Uvaří se rychleji a jejich barva bývá sytější.
Velké řepy jsou často tvrdé a vodnaté. Důležité je také vybírat kořenové plodiny, které mají sytě tmavě červenou nebo vínovou barvu. Slupka by měla být hladká, bez poškození, prasklin, měkkých nebo nahnilých míst.
Je žádoucí, aby řapík byl neporušený a nepoškozený, protože uříznutý řapík nebo poškozená slupka přispívají k úniku šťávy a následné ztrátě barvy během vaření.
Klasický způsob vaření se zárukou barvy
Pro klasickou přípravu důkladně omyjte 2-3 středně velké červené řepy, aniž byste odřízli ocásek a lodyhu. Červenou řepu vložte do hrnce a zalijte studenou vodou tak, aby zeleninu zcela zakryla. Přidejte 1 lžičku octa (nebo 0,5 lžičky kyseliny citronové).
Přiveďte vodu k varu, snižte teplotu na minimum a vařte pod pokličkou do změknutí. Doba vaření bude 40-60 minut u mladé řepy, až 1,5-2 hodiny u staré řepy a připravenost zkontrolujte vidličkou.
Jakmile je řepa měkká, slijte horkou vodu a ihned ji zalijte velmi studenou vodou, můžete přidat led, na 10-15 minut. Po vychladnutí se řepa bude snadno loupat a její barva zůstane sytá.