Mimořádně křehké a šťavnaté: kuřecí řízky „Ptačí mléko“ – vyzkoušejte, nebudete litovat.

Foto: z otevřených zdrojů

V ústech se opravdu rozplývají

Pokud rádi smažíte kuřecí řízky, vyzkoušejte tento recept. Opravdu se vám rozplynou v ústech. Řízky z ptačího mléka budou pro vaši rodinu skutečným dárkem a projevem vaší lásky: vyznačují se křupavým obalením, jemnou náplní a velmi šťavnatým masem.

Recept

Složení:

  • kuřecí řízek 2 ks
  • bílý chléb 200 g
  • mléko 30 ml
  • cibule 1 ks.
  • česnek 3 stroužky
  • vejce (v mletém mase) 1 ks.
  • sůl, pepř podle chuti
  • vejce (náplň) 2 ks
  • tvrdý sýr 100 g
  • máslo 100g
  • bylinky 30g
  • vejce (na těsto) 2 ks.
  • pšeničná mouka 60 g
  • kvásek 5g
  • majonéza 60g

Příprava:

  1. Vejce uvařte doměkka, vychlaďte a oloupejte. Bílý chléb rozdrťte rukama, zalijte mlékem a rychle vymačkejte přebytečnou tekutinu.
  2. Kuřecí řízky spolu s cibulí a česnekem nakrájejte na libovolné kousky a v mixéru je rozmixujte dohladka a do homogenní hmoty. Přidejte namočený chléb, zašlehejte syrové vejce, osolte a opepřete. Důkladně promíchejte, dokud se všechny ingredience nespojí.
  3. Vejce uvařená natvrdo nastrouhejte na jemném struhadle. Smíchejte je s měkkým máslem a rozmačkejte na jemnou kaši. Přisypte nadrobno nasekané bylinky a znovu promíchejte. Podle chuti osolte a případně opepřete.
  4. Těsto připravíme tak, že rozšleháme vejce, přidáme majonézu a špetku soli. Směs vyšlehejte vidličkou do hladka. V samostatné míse smíchejte pšeničnou mouku s práškem do pečiva a vlijte ji do vaječno-majonézové směsi. Promíchejte do konzistence hustého těsta podobného tomu, které se používá k přípravě lívanců. Pokud je směs příliš hustá, přidejte další vejce a promíchejte.
  5. Chcete-li vytvarovat řízky, namočte si ruce lehce do vody. Vezměte malou část mletého masa (o něco méně než polévkovou lžíci) a vytvořte z něj plochou kulatou placku. Do středu dejte 1-2 lžičky vaječno-tvarohové náplně a okraje jemně stáhněte k sobě, jako když děláte knedlíky, aby náplň byla uvnitř.
  6. Na pánvi rozehřejte olej na středním plameni. Každý řízek opatrně namočte do těsta a položte na rozpálený povrch. V případě potřeby můžete pracovat v rukavicích. Smažte z obou stran 2 minuty – do zlatova.

Share to friends
Rating
( No ratings yet )
Užitečné tipy a triky pro každodenní život