Foto: z otevřených zdrojů
V ústech se opravdu rozplývají
Pokud rádi smažíte kuřecí řízky, vyzkoušejte tento recept. Opravdu se vám rozplynou v ústech. Řízky z ptačího mléka budou pro vaši rodinu skutečným dárkem a projevem vaší lásky: vyznačují se křupavým obalením, jemnou náplní a velmi šťavnatým masem.
Recept
Složení:
- kuřecí řízek 2 ks
- bílý chléb 200 g
- mléko 30 ml
- cibule 1 ks.
- česnek 3 stroužky
- vejce (v mletém mase) 1 ks.
- sůl, pepř podle chuti
- vejce (náplň) 2 ks
- tvrdý sýr 100 g
- máslo 100g
- bylinky 30g
- vejce (na těsto) 2 ks.
- pšeničná mouka 60 g
- kvásek 5g
- majonéza 60g
Příprava:
- Vejce uvařte doměkka, vychlaďte a oloupejte. Bílý chléb rozdrťte rukama, zalijte mlékem a rychle vymačkejte přebytečnou tekutinu.
- Kuřecí řízky spolu s cibulí a česnekem nakrájejte na libovolné kousky a v mixéru je rozmixujte dohladka a do homogenní hmoty. Přidejte namočený chléb, zašlehejte syrové vejce, osolte a opepřete. Důkladně promíchejte, dokud se všechny ingredience nespojí.
- Vejce uvařená natvrdo nastrouhejte na jemném struhadle. Smíchejte je s měkkým máslem a rozmačkejte na jemnou kaši. Přisypte nadrobno nasekané bylinky a znovu promíchejte. Podle chuti osolte a případně opepřete.
- Těsto připravíme tak, že rozšleháme vejce, přidáme majonézu a špetku soli. Směs vyšlehejte vidličkou do hladka. V samostatné míse smíchejte pšeničnou mouku s práškem do pečiva a vlijte ji do vaječno-majonézové směsi. Promíchejte do konzistence hustého těsta podobného tomu, které se používá k přípravě lívanců. Pokud je směs příliš hustá, přidejte další vejce a promíchejte.
- Chcete-li vytvarovat řízky, namočte si ruce lehce do vody. Vezměte malou část mletého masa (o něco méně než polévkovou lžíci) a vytvořte z něj plochou kulatou placku. Do středu dejte 1-2 lžičky vaječno-tvarohové náplně a okraje jemně stáhněte k sobě, jako když děláte knedlíky, aby náplň byla uvnitř.
- Na pánvi rozehřejte olej na středním plameni. Každý řízek opatrně namočte do těsta a položte na rozpálený povrch. V případě potřeby můžete pracovat v rukavicích. Smažte z obou stran 2 minuty – do zlatova.