Dýňové muffiny se smetanovým sýrem: recept na chutné podzimní pečení

Foto: z veřejných zdrojů

Výborně se hodí k horké kávě, skořicovému latté nebo kakau s marshmallow.

Podzim není jen o teplých svetrech a procházkách v parku, ale také o vůni čerstvě upečeného pečiva, která naplní dům útulností. Dýně je skutečným symbolem tohoto ročního období, a pokud hledáte dokonalý podzimní dezert, vyzkoušejte dýňové muffiny s jemnou smetanovo-sýrovou náplní. Tento recept z iramsfoodstory si získá srdce každého, kdo je alespoň jednou zkusil upéct.

Kombinace jemného dýňového těsta, pikantních tónů skořice, muškátového oříšku a krémového sýra vytváří rovnováhu chuti a struktury, která běžným muffinům chybí. Toto pečení je navíc skvělou alternativou dýňového koláče, protože je rychlejší na přípravu, snadno se podává a má slavnostní vzhled i bez dalšího zdobení. Skvěle se hodí k snídani, čaji nebo jako domácí dezert k večernímu televiznímu pořadu.

Recept

Složení

  • dýňové pyré 450 g
  • pšeničná mouka 240 g
  • máslo bez vůně 55 g
  • rozpuštěné máslo 60 g
  • hnědý cukr 100 g
  • bílý cukr 150 g
  • vejce 2 ks
  • sůl
  • jedlá soda ¾ lžičky
  • kypřící prášek ½ lžičky
  • vanilkový extrakt 1 polévková lžíce
  • zakysaná smetana nebo řecký jogurt 80 g
  • skořice 1 lžička
  • Směs koření na dýně nebo muškátový oříšek, hřebíček a zázvor ¾ lžičky. l

Tvarohová náplň

  • smetanový sýr 226 g
  • cukr 75 g
  • kukuřičný škrob 1 lžička
  • vanilkový extrakt 1 lžička
  • citronová šťáva 1 lžička
  • zakysaná smetana 30 g
  • vejce 1 ks.

Příprava

  1. Ve velké míse šlehejte 1-2 minuty vejce s hnědým cukrem.
  2. Přidejte bílý cukr, máslo a rozpuštěné máslo a promíchejte.
  3. Přidejte vanilku, dýňové pyré a zakysanou smetanu, důkladně promíchejte dohladka.
  4. V samostatné míse smíchejte suché přísady: mouku, sůl, koření, prášek do pečiva a jedlou sodu.
  5. Suchou směs postupně vmíchejte do mokré směsi, promíchejte stěrkou, ale těsto nepřešlehejte, aby muffiny zůstaly vzdušné.
  6. Příprava tvarohové náplně: Smetanový sýr vyšlehejte s cukrem do měkka.
  7. Přidejte škrob, vanilku, citronovou šťávu, zakysanou smetanu a vejce.
  8. Šlehejte, dokud není hmota zcela hladká.
  9. Předehřejte troubu na 220 °C.
  10. Do formy na muffiny vložte papírové formičky.
  11. Na dno každé formy nalijte trochu dýňového těsta.
  12. Přidejte lžíci tvarohové náplně (pohodlně se to dělá pomocí sáčku na vaření).
  13. Vrchní část přikryjeme další tenkou vrstvou dýňového těsta.
  14. Nejprve pečte 5 minut při 220 °C, poté snižte teplotu na 190 °C a pečte dalších 15-18 minut, dokud muffiny nezezlátnou.

Zkontrolujte propečení dřevěnou špejlí, pokud vyjde suchá, jsou muffiny hotové. Před podáváním nechte vychladnout a vychutnejte si jemnou strukturu a chuť podzimu.

Share to friends
Rating
( No ratings yet )
Užitečné tipy a triky pro každodenní život