Foto: z veřejných zdrojů
Výborně se hodí k horké kávě, skořicovému latté nebo kakau s marshmallow.
Podzim není jen o teplých svetrech a procházkách v parku, ale také o vůni čerstvě upečeného pečiva, která naplní dům útulností. Dýně je skutečným symbolem tohoto ročního období, a pokud hledáte dokonalý podzimní dezert, vyzkoušejte dýňové muffiny s jemnou smetanovo-sýrovou náplní. Tento recept z iramsfoodstory si získá srdce každého, kdo je alespoň jednou zkusil upéct.
Kombinace jemného dýňového těsta, pikantních tónů skořice, muškátového oříšku a krémového sýra vytváří rovnováhu chuti a struktury, která běžným muffinům chybí. Toto pečení je navíc skvělou alternativou dýňového koláče, protože je rychlejší na přípravu, snadno se podává a má slavnostní vzhled i bez dalšího zdobení. Skvěle se hodí k snídani, čaji nebo jako domácí dezert k večernímu televiznímu pořadu.
Recept
Složení
- dýňové pyré 450 g
- pšeničná mouka 240 g
- máslo bez vůně 55 g
- rozpuštěné máslo 60 g
- hnědý cukr 100 g
- bílý cukr 150 g
- vejce 2 ks
- sůl
- jedlá soda ¾ lžičky
- kypřící prášek ½ lžičky
- vanilkový extrakt 1 polévková lžíce
- zakysaná smetana nebo řecký jogurt 80 g
- skořice 1 lžička
- Směs koření na dýně nebo muškátový oříšek, hřebíček a zázvor ¾ lžičky. l
Tvarohová náplň
- smetanový sýr 226 g
- cukr 75 g
- kukuřičný škrob 1 lžička
- vanilkový extrakt 1 lžička
- citronová šťáva 1 lžička
- zakysaná smetana 30 g
- vejce 1 ks.
Příprava
- Ve velké míse šlehejte 1-2 minuty vejce s hnědým cukrem.
- Přidejte bílý cukr, máslo a rozpuštěné máslo a promíchejte.
- Přidejte vanilku, dýňové pyré a zakysanou smetanu, důkladně promíchejte dohladka.
- V samostatné míse smíchejte suché přísady: mouku, sůl, koření, prášek do pečiva a jedlou sodu.
- Suchou směs postupně vmíchejte do mokré směsi, promíchejte stěrkou, ale těsto nepřešlehejte, aby muffiny zůstaly vzdušné.
- Příprava tvarohové náplně: Smetanový sýr vyšlehejte s cukrem do měkka.
- Přidejte škrob, vanilku, citronovou šťávu, zakysanou smetanu a vejce.
- Šlehejte, dokud není hmota zcela hladká.
- Předehřejte troubu na 220 °C.
- Do formy na muffiny vložte papírové formičky.
- Na dno každé formy nalijte trochu dýňového těsta.
- Přidejte lžíci tvarohové náplně (pohodlně se to dělá pomocí sáčku na vaření).
- Vrchní část přikryjeme další tenkou vrstvou dýňového těsta.
- Nejprve pečte 5 minut při 220 °C, poté snižte teplotu na 190 °C a pečte dalších 15-18 minut, dokud muffiny nezezlátnou.
Zkontrolujte propečení dřevěnou špejlí, pokud vyjde suchá, jsou muffiny hotové. Před podáváním nechte vychladnout a vychutnejte si jemnou strukturu a chuť podzimu.