Foto: z otevřených zdrojů
Odborníci vysvětlili, jak přírodní podmínky a biochemické procesy ovlivňují kvalitu, chuť a užitek zimní cibule.
Většina zelinářů je zvyklá sázet cibuli na jaře, aby získali bohatou a velkou úrodu. Ale ti, kteří alespoň jednou vyzkoušeli podzimní výsadbu, si všimli, že taková cibule nejen rychleji roste, ale má také intenzivnější chuť a vůni. Profesionální agronomové tvrdí, že to není jen otázka pohodlnosti nebo doby výsadby, ale jednoduše toho, že zimní cibule prochází přirozeným procesem otužování, díky němuž je zdravější, silnější a aromatičtější.
Proč zimní cibule roste mnohem chutněji a aromatičtěji?
- Přirozené kalení stimuluje hromadění éterických olejů. Po podzimní výsadbě má cibule čas zakořenit, ale neklíčí. Přes zimu se vlivem nízkých teplot aktivují obranné procesy rostliny, které přispívají k tvorbě silic a fytoncidů. Ty jsou zodpovědné za ostrou, pikantní a zároveň sladkou chuť. Proto je zimní cibule aromatičtější a masitější než cibule jarní.
- Chlad vyvolává přirozený výběr silných rostlin. Cibule, které přežijí mráz, jsou přirozeně otužilé. Oslabené nemohou mrazu odolat, zatímco ty zbývající vytvářejí hustou strukturu a silná vlákna. V důsledku toho jsou takové cibule nejen chutnější, ale také déle vydrží – nehnijí a nesesychají, a to ani bez zvláštních podmínek.
- Jarní start – rychlá výživa a aktivní růst. Jakmile roztaje sníh, cibule začne okamžitě růst a využívá vláhu a živiny z půdy. Rostlina dostává přirozený jarní „startovací koktejl“ – vodu z tání bohatou na minerály. To podporuje tvorbu šťavnatých a hustých šupin a zachovává jemnou strukturu dužiny.